Johannes Strolz napodobnil svojho otca a má zlato v kombinácii

10.02.2022 Celý región

Peking 10. februára (TASR) - Rakúsky lyžiar Johannes Strolz triumfoval vo štvrtkovej alpskej kombinácii na ZOH 2022 v Pekingu. V cieli mal v súčte zjazdu a slalomu náskok 59 stotín sekundy pred strieborným Nórom Aleksanderom Aamodtom Kildem, tretí skončil Kanaďan James Crawford (+0,68 s).

Strolz sa po najrýchlejšom slalomovom kole posunul na najvyššiu priečku zo 4. pozície po zjazde a pripísal si prvý medailový úspech v kariére. Jeho najvýraznejším výsledkom doteraz bolo víťazstvo v januárovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene. Johannes Strolz napodobnil svojho otca Huberta, ktorý vyhral kombináciu na ZOH 1988 v Calgary a v zbierke má z rovnakého podujatia aj striebro z obrovského slalomu.

Kilde viedol po prvej časti kombinácie s tesným náskokom dvoch stotín pred ďalším špecialistom na kĺzavé disciplíny Crawfordom. V slalome zaznamenal šiesty najrýchlejší čas a po bronze zo super-G v Pekingu si pripísal druhé pódiové umiestnenie na vrcholnom podujatí. Bronzový Kanaďan udržal 3. priečku o 18 stotín sekundy pred Švajčiarom Justinom Murisierom a teší sa z prvého cenného kovu v kariére.
 
Kombinačný zjazd sa nevydaril švajčiarskym spolufavoritom. Loic Meillard v ňom nabral stratu 2,79 s, Luca Aerni až 3,91 s. Obaja následne slalom nezvládli a vypadli. Rovnaký osud postihol obhajcu striebra Francúza Alexisa Pinturaulta, ktorý vyrazil do slalomu z 11. miesta po zjazde, no spadol. Úradujúci majster sveta Rakúšan Marco Schwarz dosiahol v zjazde piaty najrýchlejší čas a mal dobrú východiskovú pozíciu, no ani štvrtý najrýchlejší slalom mu prekvapujúco na medailu nestačil, skončil piaty s mankom +1,28 s. Slovensko v pretekoch nemalo zastúpenie.

ZOH 2022 v Pekingu - alpské lyžovanie


muži - kombinácia:

1. Johannes Strolz (Rak.) 2:31,43 min,
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,59 s,
3. James Crawford (Kan.) +0,68,
4. Justin Murisier (Švajč.) +0,86,
5. Marco Schwarz (Rak.) +1,28,
6. Barnabás Szőllős (Izr.) +1,75,
7. Raphael Haaser (Rak.) +1,84,
8. Broderick Thompson +2,77,
9. Brodie Segerová (obaja Kan.) +3,60,
10. Christof Innerhofer (Tal.) +4,37
 

Vyberte región